Успешно представих и защитих проекта “Know the game, grow the game”  в началото на годината в Минск Беларус пред всички балкански страни и Международната федерация IIHF. На срещата бе презентиран начина на изпълнение, сроковете и проектните дейности през 2018 г.

мартин миланов

Този проект е финансиран от IIHF Growing the game fund и има за цел да представи проблемите в Юго-Източна европа, които са свързани с професионалната реализация на спортисти, миграцията на атлети, както и развитието на хокея в района.

мартин миланов

Проектът е създаден от БФХЛ и е плод на усилията на ръководство, клубовете и треньорите и има за цел да се хвърли светлина, както и да се предложат алтернативни решения за някои от основните проблеми свързани с развитието на нашия любим спорт в района на Балканите.

мартин миланов

 

Основните цели, които си поставяме са насочени към преодоляването на проблеми, които стоят пред развитието на региона като фактор в хокея на лед. Спортът ни е научил, че без правилно планиране и подготовка няма как да се постигнат високи резултати, а проблемите, които стоят пред хокея в района не са свързани само с преодоляването на квалификация, отбор или противник. През последните години успяхме да покажем, че желанието, усилията и спортния хъс се възнаграждават, за което говорят и нашите класирания.

мартин миланов

Сега искаме да положим началото на процес, който да доведе до справяне с проблемите, които “не носят спортен екип”, а именно :

– загубата на активни и перспективни състезатели поради слаби изгледи за реализация в държавата и района;
– неактивността на държавните институции и законодателите към това да се създадат механизми за поддържане на състезателите и тяхната кариера – както в спорта, така и в трудовия живот;
– миграцията на спортни таланти към по-перспективни клубове и райони;
– липсата на обединение на идеи, възможности и експерти в географски план, който да подпомогне развитието на района като фактор в хокея
– липсата на устойчива стратегия от страна на държавни институции за развитие на зимните и ледените спортове;

мартин миланов

Знаем, че решението на тези проблеми не зависи само от нас (БФХЛ), не зависи само от държавата, не зависи от клубовете или от обществото. Подобно и на другите “проблеми” (онези със спортните екипи) и тук се изисква : подготовка, усърдие, хъс, но най-важното – отборен дух.

В този проект, в този клуб, в тази федерация, в този спорт и в този живот нищо не може да се постигне сам, затова и те каним : ела с нас, подкрепи ни! Нашите събития ще се публични, за да знаеш кога можеш да се включиш особено:

Ако искаш Спорта, Клуба и Федерацията да се развиват – помогни ни, ние имаме нужда от теб.
Ако искаш да дадеш своята идея за развитието на спорта – ела, ще те изслушаме.
Ако искаш да кажеш твоето мнение за проблемите свързани с темите на проекта или по принцип – ела.
Ако искаш просто да се видиш с приятели от хокея – ела
Ако искаш да видиш, че спортът се развива – ела.
Ако искаш да се включиш в нещо свързано с нашия спорта, което се случва сега – ела.

Този проект, този спорт и ние имаме нужда от теб.

Хокеят – това сме ние!

Опознай играта, за да я развиеш.