мартин миланов

Мартин Миланов

Роден на 10 юни 1978 година в град София.

Той е син на легендарните спортисти от близкото минало Георги Миланов, дългогодишен вратар и треньор на Националния отбор по хокей на лед и Антоанета Златарева, републиканска и балканска шампионка по ски. Той е и внук на Борис Златарев, обявен за треньор „на века“ от българската ски федерация и ски клуб Славия.
Мартин Миланов е женен за световната и републиканска шампионка по фигурно пързаляне за Русия Оксана Потдикова. Те имат две деца – Георги Миланов на 10 години и София Миланова на 2 години.

Завършва с “много добър” спортно училище 132 СОУ „Ваня Войнова“ със специалност треньор по хокей на лед. През 1996-97 година отбива военната си служба в спорната рота на Главно Управление на Строителни Войски ГУСВ. Завършва УНСС (Университет за национално и световно стопанство) С квалификационна степен бакалавър „Икономика на индустрията”
и квалификационна степен магистър „Управление на човешки ресурси”.

Утвърден експерт в областта на спорта и управлението на спортни бази, председател на Българската Федерация по хокей на лед, член на Управителния съвет на Българската Федерация кънки, основател и Президент на Балканската Хокейна Лига от 2003 г. до сега, Председател на Спортен клуб кънки и хокей на лед Славия и ръководител на Зимна стадион Славия. Старши експерт “Просвета, култура, спорт и социални дейности” в Столична община Район “Красно село“. Член на комисия „Ученически и университетски спорт“ към Българския олимпийски     комитет и член на Обществения съвет по въпросите на младежта и спорта към Министъра на младежта и спорта.

Бивш национален състезател по хокей на лед Участник на 17 Световни първенства като състезател и 5 като треньор. Световен вице шампион по хокей на лед за мъже II девизия от 2006 г. като играч. Бронзов медалист на Световно първенство по хокей на лед за мъже II девизия 2011 г. като играч. Световен вице шампион по хокей на лед за младежи III девизия от 2013 г. като треньор. Три пъти гол майстор на Държавно първенство по хокей на лед за мъже.